Haberler

HANTA VİRÜSÜ ENFEKSİYONLARI

Perşembe

01

HANTA VİRÜSÜ ENFEKSİYONLARI

Virüs Özellikleri , kısaca anlatım !!!
Hanta virüsler kemiriciler aracılığı ile bulaşan zoonotik virüslerdır. Kemiriciler hanta virüslerın doğal rezervuarıdır. 2009 yılından bu yana yurdumuzun çeşitli bölgelerinde renal sendromlu Hanta virüs kanamalı ateş olguları bildirilmektedir. Kemirici teması Hanta virüsün insanlara bulaşmasında en önemli faktördür.

Enfekte kemiricilerin idrar, dışkı ve tükürüklerinde virüs mevcuttur. Enfekte kemiricilerin ısırması veya enfekte alanlarda toza karışmış virüslerin solunum ile alınması ile virüs bulaşabilir. Hastalığın 12–21 günlük inkübasyonu vardır. Hastalık aniden ateş, baş ağrısı, şiddetli kas ağrısı, susama, iştahsızlık, bulantı ve kusma ile başlar. Yüz, boyun ve sırtta kızarıklık, göz çevresinde ödem ve konjünktivalarda kızarıklık karakteristik bulgulardır. Hanta virüsler renal sendrom ve pulmoner sendrom olmak üzere iki farklı klinik tabloya neden olur. Ülkemizde Hanta virüs Renal Sendrom görülmektedir.

Hastalık daha çok kemiricilerle temas olasılığı fazla olan genç erkeklerde, ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Çiftçiler, avcılar, askerler, orman ve liman işçileri, endemik bölgeyi ziyaret eden ziyaretçiler ve deney hayvanları ile çalışan laboratuvar personeli hastalık için risk altındadır.